ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ απευθύνεται σε κάθε ενήλικα που βαδίζει στη ζωή, μοναχικά ή όχι, ελεύθερος και ανεξάρτητος ή δεσμευμένος και με υποχρεώσεις. Θεωρούμε ότι, αφού περάσαμε την εφηβεία, γνωρίζουμε και ποιοί είμαστε. Πιστεύουμε, ακόμα, ότι έχουμε κατακτήσει την εσωτερική ελευθερία, ίσως επειδή παίρνουμε τις δικές μας πλέον αποφάσεις. Στην πραγματικότητα όμως, έχουμε βρει μόνο την σκιά της. Ανακαλύπτοντας και άλλο από τον εαυτό μας, ανακαλύπτουμε και άλλο από τον Θεό. Ένας ασκητής έλεγε στον Θεό: "Θεέ μου, δείξε μου ποιός είμαι". Όταν πέρασε καιρός στην άσκηση και την προσευχή, και άρχισε να ανακαλύπτει τόσα για τον εαυτό του, η προσευχή του άλλαξε. Την συμπλήρωσε με το "Θεέ μου, τώρα δείξε μου ποιός είσαι". Δεν υπάρχει εαυτός χωρίς Θεό και Θεός χωρίς εαυτό. Μήπως, αντί να ψάχνουμε αποκλειστικά τον άγνωστό μας εαυτό, θα έπρεπε να ψάξουμε και τον άγνωστό μας Θεό; Αυτόν που, όταν τελειώνουν οι δικές μας δυνάμεις, τις συμπληρώνει Εκείνος; Αυτόν που, όταν τελειώνουν τα όριά μας, τα επεκτείνει Εκείνος; Αυτόν που, όταν η ζωή μας έχει γίνει συντρίμια, την αναστηλώνει Εκείνος; Γιατί...Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός!

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑΤι θα κάναμε αν ξέραμε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μας; Ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα βλέπαμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα;Την ρήση "να ζούμε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία μας" την έχουν υιοθετήσει ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και σύμβουλοι ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Στην ουσία όμως, δεν διαφέρει σε τίποτα από την πατερική μας διδασκαλία. Το να σκεφτόμαστε διαρκώς ότι κάποια μέρα όλα θα τελειώσουν ("σαν το χορτάρι -τόσο λίγο δηλαδή- διαρκεί η ζωή του ανθρώπου στη γη" ψαλμός) ΄το συστήνουν ανεπιφύλακτα οι πατέρες και δεν έχει τίποτα μακάβριο. Αντίθετα, μας κάνει να ζούμε προσεκτικά και να χαιρόμαστε την ζωή με μεγαλύτερη ένταση. Βρίσκουμε σε όλα νόημα και ανακαλύπτουμε και άλλες πλευρές των πραγμάτων αλλά και των απροόπτων.
Ας χαρούμε την κάθε στιγμή της ζωής μας σαν να είναι η τελευταία μας, αλλά να την χαρούμε απλά και με ευγνωμοσύνη για το ότι υπάρχουμε και ζούμε αυτή τη στιγμή έτσι ακριβώς όπως είναι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...