ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ απευθύνεται σε κάθε ενήλικα που βαδίζει στη ζωή, μοναχικά ή όχι, ελεύθερος και ανεξάρτητος ή δεσμευμένος και με υποχρεώσεις. Θεωρούμε ότι, αφού περάσαμε την εφηβεία, γνωρίζουμε και ποιοί είμαστε. Πιστεύουμε, ακόμα, ότι έχουμε κατακτήσει την εσωτερική ελευθερία, ίσως επειδή παίρνουμε τις δικές μας πλέον αποφάσεις. Στην πραγματικότητα όμως, έχουμε βρει μόνο την σκιά της. Ανακαλύπτοντας και άλλο από τον εαυτό μας, ανακαλύπτουμε και άλλο από τον Θεό. Ένας ασκητής έλεγε στον Θεό: "Θεέ μου, δείξε μου ποιός είμαι". Όταν πέρασε καιρός στην άσκηση και την προσευχή, και άρχισε να ανακαλύπτει τόσα για τον εαυτό του, η προσευχή του άλλαξε. Την συμπλήρωσε με το "Θεέ μου, τώρα δείξε μου ποιός είσαι". Δεν υπάρχει εαυτός χωρίς Θεό και Θεός χωρίς εαυτό. Μήπως, αντί να ψάχνουμε αποκλειστικά τον άγνωστό μας εαυτό, θα έπρεπε να ψάξουμε και τον άγνωστό μας Θεό; Αυτόν που, όταν τελειώνουν οι δικές μας δυνάμεις, τις συμπληρώνει Εκείνος; Αυτόν που, όταν τελειώνουν τα όριά μας, τα επεκτείνει Εκείνος; Αυτόν που, όταν η ζωή μας έχει γίνει συντρίμια, την αναστηλώνει Εκείνος; Γιατί...Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός!

ΑΠΟΚΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΜπορεί αυτές οι εικόνες να μας φαίνονται εντυπωσιακές...


και αυτές σεμνές...


παρόλα αυτά, καθώς πρόκειται για αναβίωση παλαιών ειδωλολατρικών εθίμων, μέσα τους υπάρχει πάντοτε η τάση για το ακραίο, το επικίνδυνο και το εξευτελιστικό .
Που σημαίνει:
Εάν επιλέξουμε να συμμετάσχουμε με κάποιο τρόπο στο καρναβάλι, ας προσέξουμε τουλάχιστον πώς θα ντυθούμε και τι αστεία θα κάνουμε. Μπορεί όλα να επιτρέπονται, ωστόσο δεν μας "συμφέρουν" όλα, δηλαδή δεν μας κάνουν όλα καλό. Στο καρναβάλι γελοιοποιούνται τα πάντα, και τα αστεία συχνά είναι ακατάλληλα δια ανηλίκους αλλά και ενηλίκους. Άλλο σάτιρα και άλλο γελοιοποίηση.
Ας μην χάσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπειά μας.

Πιο χαλαρά είναι τα όρια των νέων. Επειδή ενέχουν πολλοί κίνδυνοι, παίζει ρόλο πώς θα ντυθούν, με ποιους θα βγουν, πού θα πάνε και πώς θα συμπεριφερθούν. Οι άγνωστες παρέες και οι άγνωστοι τόποι είναι συχνά ένα ρίσκο επικίνδυνο ενώ το ταξίδι στο άγνωστο και την "περιπέτεια" δίχως όρους επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις και μετά την διασκέδαση έχουμε το δράμα. Και δεν θέλουμε, τα παιδιά που τόσο αγαπάμε, να πονέσουν επειδή παρέλειψαν να προστατέψουν τον εαυτό τους.


Σε αντιστάθμισμα, υπάρχουν τα παραδοσιακά μας έθιμα, και συχνά στην επαρχία η ατμόσφαιρα είναι ακόμα πιο ζωντανή. Άσε που συναντάμε και παλιούς φίλους, συγγενείς και ξεκουραζόμαστε στην ύπαιθρο.

Φιλικό μας ζευγάρι μας είπε ότι κάποτε πήγαν σε γνωστό καρναβάλι και στη συνέχεια στο χωριό τους. Εκεί τα έχασαν από την ζωντάνια του κόσμου. Ένιωσαν σαν να ζούσαν σε μιαν άλλη εποχή, όπου οι άνθρωποι ήταν μονοιασμένοι μεταξύ τους και χαίρονταν όλοι μαζί ομόψυχα, όχι σαν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων.

Αξίζει να ξαναζήσουμε εκείνες τις στιγμές με τους συγγενείς και τα ξαδέλφια μας που ζούσαμε παλιά, να τους ξαναδούμε και να χαλαρώσουμε στη φωτιά μπροστά σε ένα τζάκι, με καλή παρέα.
Να μην ξεχάσουμε τα παραδοσιακά μας έθιμα, γιατί κάποτε τα παιδιά μας θα τα χρειαστούν. Θα χρειαστεί να ζήσουν στιγμές απλές και όχι έκλυτες, με την οικογένειά τους ενωμένη και τους φίλους τους όλους μαζί, σε μέρη και με ανθρώπους, συνήθειες και παραδόσεις που θα κρατήσουν για πάντα στην μνήμη τους.
Όταν όλα θα έχουν ξεπέσει και η απλότητα, η ανθρωπιά και η οικογενειακή γαλήνη θα έχουν εκλείψει, τέτοιες μνήμες είναι πολύτιμες: δίνουν το στίγμα για έναν άλλο τρόπο ζωής, πιο γνήσιο, αληθινό αλλά και δυσεύρετο, όχι όμως αδύνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...